Avatar photo

17. maaliskuuta 2021

Vaikuttiko koronavuosi STT:n siteerausmääriin?

Mikrofoneja telineissään.
Tiedotusvälineiden mikrofoneja eduskunnan Valtiosalissa. Lehtikuva / Jussi Nukari

Koronavuonna 2020 STT siteerasi muita suomalaismedioita noin 775 kertaa. Edellisenä vuonna siteerauksia oli tehty 850, ja takavuosiin verrattuna siteerausmäärän lasku on vielä jyrkempi.

Vastaava päätoimittaja Minna Holopainen arvelee kriisivuoden vaikuttaneen STT:n siteerauskäytäntöihin kahdella tapaa. Holopainen arvelee, että kaikissa medioissa on ollut vähemmän resursseja omien uutisaiheiden kaiveluun muista aihepiireistä, jolloin potentiaalisia siteerausuutisia on mahdollisesti tullut tarjolle tavanomaista vähemmän.

Ja kun meillä omat resurssit ovat olleet kiinni ajankohtaisessa koronauutisoinnissa, niin on ollut vähemmän mahdollisuuksia tarttua muiden aiheisiin.

vastaava päätoimittaja Minna Holopainen

Pidemmät verkkojutut verottavat

STT:n siteeratuimmat -listaus on ilmestynyt Suomen Journalistiliiton ammattilehdessä Journalistissa vuodesta 2011 lähtien.

Hieman yli vuoden takaisessa blogikirjoituksessa Holopainen arvioi muiden medioiden kiinnostuksen osoittavan, että uutistoimiston tekemälle uutisvoittoja mittaavalle koosteelle on edelleen tilausta. Holopainen sanoi tuolloin, että siteerausselvitys tarjoaa runsaasti mielenkiintoista dataa paitsi uutistoimiston omista toimintatavoista myös ympäröivästä mediatodellisuudesta.

Holopaisen mukaan STT:ssä ei olekaan tavoiteltu siteerausten vähentämistä. Ilman koronavuodenkin vaikutuksia kokonaissiteerausmäärän putoaminen on luonnollista seurausta omista lähtökohdista tapahtuvasta tavoitteenasettelusta.

Olemme halunneet palvella paremmin verkkolukijoita. Olemme huomanneet, että verkkolukijat kaipaavat nopeasti ja laajasti tietoa hyvin kerrottuna. Kun kirjoitamme nykyään paljon pidemmin päivän kiinnostavimmista aiheista, senhän täytyy olla jostain pois.

Holopaisen mukaan analytiikka on osoittanut, että monesti lyhyet ”irtojutut” jäävät asiakaspäässä vähemmälle käytölle. Osa siteerauksista on luonteeltaan tällaisia, mikä osaltaan selittää niiden vähenemistä.

Tehdään mieluummin kunnolla sitä, mikä arvioidaan kiinnostavimmaksi ja tärkeimmäksi.

Merkki uutistyössä onnistumisesta

Journalisti haastatteli hiljattain STT:ssä aikanaan työskennellyttä Johan Jaakkolaa, jonka idean pohjalta siteerausselvitystä ryhdyttiin uutistoimistossa ensimmäistä kertaa tekemään.

Jaakkola toimii nykyään Ylen talous ja arki -toimituksessa tuottajana. Hän sanoo Journalistin haastattelussa, että siteeraus on kuin viimeinen niitti uutistyössä onnistumiselle ja että siteeratuksi tuleminen on toimitukselle edelleen yhtä tärkeää kuin kymmenen vuotta sitten.

Journalistin jutussa viime vuoden siteerausmääräksi kerrottiin alun pitäen 730. STT:ssä tehtiin kuitenkin tarkistuslaskenta, koska laskennassa apuna käytettävä järjestelmä oli vaihtunut ja uuden järjestelmän haun huomattiin toimivan toisin kuin aiemmin. Tarkistuslaskennan jälkeen STT julkaisi korjauksen omaan tammikuiseen uutiseensa, ja myös Journalisti teki oikaisun aiheesta.