Avatar photo

12. maaliskuuta 2019

Robottijournalisti raportoi kiekkokaukalosta — STT pilotoi koneellisia uutisia naisten ja miesten jääkiekkosarjoista

Ässien Mikael Saha survoo 0-2-maalin HIFK:n maalivahdin Markus Ruusun selän taakse jääkiekon Liigan ottelussa 14. marraskuuta 2018.
Jääkiekko on vain yksi esimerkki aiheista, joiden uutisoinnissa robotiikasta voi olla apua toimituksille. Lehtikuva / Markku Ulander

STT pilotoi parhaillaan koneellisesti tuotettuja uutistekstejä yhdessä kuuden asiakastoimituksensa kanssa. ”Robottijournalisti” raportoi noin viikon kestävän kokeilun aikana kolmen jääkiekkosarjan käänteistä: miesten ja naisten SM-liigasta sekä miesten Mestiksestä.

Kiekkokaukalo valikoitui laboratorioksi, sillä urheilusta on saatavilla laadukasta ja reaaliajassa päivittyvää dataa, jota robotti tarvitsee kirjoittaakseen uutisen. Lauantaista 9.3. perjantaihin 15.3. kestävässä pilotissa luodaan koneellisesti uutistekstejä kaikkina kolmen sarjan ottelupäivinä.

Kokeilussa mukana kuusi lehteä

Mukana kiekkopilotissa on kuusi sanomalehteä eri puolilta Suomea. Pilottijakson aikana toimitukset saavat päivittäin pelattujen Liiga- ja Mestis-otteluiden tulosdatan pohjalta luodut tekstit käyttöönsä.

Kokeiluun osallistuvilta toimituksilta saamme arvokkaita näkemyksiä siitä, missä robotista on uutistyössä apua ja mitä tulisi vielä kehittää.

liiketoimintapäällikkö Pihla Lehmusjoki, STT

Lukijoille robotiikan käytöstä kerrotaan jokaisen pilotin aikana julkaistun kiekkojutun yhteydessä seuraavalla tekstillä: Tämä uutinen on tuotettu automaattisella tekstintuotannolla. Lähteenä on käytetty SM-liigan tulosdataa.

Kokeilu pohjaa Helsingin Sanomien kehittämään template-tekniikkaa hyödyntävään Latoja-työkaluun.

Robotiikan avulla enemmän aikaa

Urheilu on vain yksi esimerkki aiheista, joiden uutisoinnissa robotiikasta voi olla apua toimituksille. Pilotissa käytetyllä tekniikalla voidaan kirjoittaa juttuja periaatteessa kaikista aiheista, joita ne on ohjelmoitu käsittelemään ja joista on saatavissa laadukasta, ajantasaista dataa.

STT:n tavoitteena on, että automaation avulla voimme tulevaisuudessa tarjota entistä parempaa uutispalvelua esimerkiksi alueellisesti varioitujen tekstien muodossa.

Kuten jo aiemmin bloggasimme, parhaimmillaan robotiikka täydentää ihmisten uutistyötä niin​, että toimittajilta vapautuu enemmän aikaa sille, mikä on journalistin ammattitaidon ydintä: kysymysten kysymiselle, taustatiedon etsimiselle ja näkökulmien luomiselle. Robotin kirjoittaessa toimittajalle perusfaktat uutispohjaan toimittaja esimerkiksi haastattelee asiantuntijaa ja täydentää tämän kommentit uutiseen.

Lue tästä, miten ja miksi STT panostaa uutisrobotiikkaan ja tekoälyyn