Avatar photo

21. joulukuuta 2018

Marraskuun Kuukauden juttu syntyi verotietoja vertailemalla

Verotoimiston logo ikkunaan painettuna.

Julkiset verotiedot antavat kohtuullisen hyvän kuvan palkkatöissä olevan ihmisen tuloista, mutta pääomatuloista ne paljastavat vain osan. Lehtikuva / Mesut Turan

Marraskuun ensimmäinen päivä tunnetaan Suomen uutistoimituksissa myös veropäivänä. Tuolloin Verohallinto julkaisee tietoa yritysten ja henkilöiden edellisvuonna maksamista veroista ja tienatuista ansio- ja pääomatuloista.

Tietojen tullessa julki aamukahdeksalta verotoimistojen ovien taakse pakkautuneet toimittajat päästetään sisään ja uutishuoneissa käynnistyy kuhina, kun numeroita aletaan työstää uutisiksi.

STT:n veropäivätiimityötä tehdään joka vuosi uutistoimituksessa työskentelevien toimittajien ja toimitussihteerien sekä ”kentällä” eli verotoimistoissa uurastavien toimittajien kesken. Verotoimistotiimin tehtävänä on etsiä ja kirjata nopeasti kiinnostavien suomalaisnimien tietoja Verohallinnon järjestelmistä kotitoimituksen käyttöön.

Suoraviivaista taulukointia kovalla kiireellä

Toimittaja Lassi Lapintie ahersi tänä vuonna ensimmäistä kertaa verotoimistovuorossa.

”Veropäivä erosi tavanomaisesta työpäivästä kuin yö (työ)päivästä, käytännössähän se muistutti enemmän Excel-taulukkoaskareita. Toisaalta se oli miellyttävän suoraviivaista, koko ajan tiesi mitä pitää tehdä seuraavaksi ja homma eteni loogisesti. Päällimmäisenä päivästä mieleen jäi, kuinka nopeasti se oli lopulta ohi”, Lapintie kertoo.

Suomalaisyleisössä veropäivän uutiset ja verotietovertailu herättävät osin myö huvittuneisuutta, ärsyyntymistäkin. Verotietojulkistusta voi kuitenkin pitää myös yhtenä mittarina yhteiskunnan läpinäkyvyydelle. Verotiedot ovat samalla tietoa esimerkiksi tuloeroista tai talouden rakennemuutoksista.

Kaukana amerikkalaisesta uutisarjesta

STT uutisoi veropäivänä muun muassa kovatuloisimmista kansanedustajista, eniten yhteisöveroa maksaneista yrityksistä sekä naisten ja miesten osuudesta suurituloisimpien listalla. Myös kulttuurin, viihteen ja urheilun vaikuttajien tienesteistä uutisoitiin.

Ulkomailla Suomen verotietojen avoimuus herättää kiinnostusta. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vastaavaa käytäntöä verotietojen julkisuudesta ei ole. Tänä vuonna yhdysvaltalainen sanomalehti New York Times julkaisi reportaasin suomalaisesta veropäivästä ja lähetti toimittajansa seuraamaan uutispäivän kulkua Helsinkiin.

Samaan verotoimistoon osuneen Lapintien mukaan kansainvälisen kollegan paikallaolo muistutti siitä, ettei veropäivä ole uutisarkea kaikkialla maailmassa.

”Päivän omanlaistaan tunnelmaa ehkä alleviivasi paikalle tullut New York Timesin kirjeenvaihtaja, joka korosti kysymyksissään tapahtuman suomalaisuutta ja eriskummallisuutta. Joidenkin asioiden erikoisuutta ei havaitse yhtä hyvin niiden sisältä käsin.”

Täydellistä kuvaa suomalaisten tuloista julkiset verotiedot eivät paljasta. Ne antavat kohtuullisen hyvän kuvan palkkatöissä olevan ihmisen tuloista, mutta pääomatuloista ne paljastavat vain osan. Vain ulkomailla verotettuja tuloja ei Suomen julkisissa verotiedoissa myöskään näy.

Lue juttu tulokärkikolmikosta

Kuukauden juttu -sarjassa nostamme STT:n edellisen kuukauden tuotannosta esiin yhden kiinnostavan jutun ja päästämme sen tekijät kertomaan uutisen syntyvaiheista.