Avatar photo

2. joulukuuta 2015

STT-Lehtikuva hoiti Pariisin terrori-iskujen uutisoinnin kolmelta mantereelta

Perjantai-ilta 13. marraskuuta. STT:n uutispäivystys oli juuri siirtynyt Helsingistä Sydneyyn, kun tieto Parisiin terrori-iskuista levisi maailmalle. Aamurutiinit Sydneyssä menivät hetkessä uusiksi.

–  Se oli ensimmäinen aamu aikoihin, kun en mennyt toimitukseen kahvilan take away -tiskin kautta. Kuppiin se kahvi olisi jäähtynytkin aamun tuoksinassa, Sydneyssä kauhujen yön tapahtumista uutisoinut Salla Salmela kertoo.

Australiassa Pariisi-uutisoinnista Salmelan lisäksi vastasi Maria Rosvall. Hän oli matkalla aikaisempaan työvuoroon, kun ensitieto tapahtumista tuli.

– Samassa junassa matkusti belgialaiselle Belga-uutistoimistolle työskentelevä kollega, joka oli saanut puhelimeensa pikauutisen siitä, että Pariisissa on ammuttu ravintolassa. Yhdessä toivoimme, että kyse olisi vain jostain yksittäisestä tapauksesta, kuten rikollisten välienselvittelystä, Rosvall sanoo.

Muistokynttilöitä La Belle Equipe -ravintolan edustalla Pariisissa 14. marraskuuta 2015. Lehtikuva / Heli Sorjonen

Kun Rosvall pääsi toimistolle, tapahtumien todellinen luonne alkoi selvitä.Yleensä vuoron alkuun liittyy tiettyjä rutiineja, mutta sinä päivänä sellaiseen ei ollut aikaa.

Maria Rosvall. Kuva Mikko Stig / Lehtikuva

-Tiedot iskujen, terroristien ja uhrien määrästä vaihtelivat alkuun paljon lähteestä riippuen, mikä on tyypillistä tällaisille tapauksille. Suurissa iskuissa ja onnettomuuksissa on tyypillistä myös, että uhriluku tulee jossain vaiheessa alas aiemmin ilmoitetusta. Tällä kertaa valitettavasti niin ei käynyt. Epäusko muuttui yön mittaan järkytykseksi, Rosvall sanoo.

STT uutisoi yön tapahtumista peräti kolmelta mantereelta. Suomessa toimittaja Janne Linnovaara ja Bostonissa virkavapaalla oleva STT:n toimittaja Maria Annala ilmoittautuivat oma-aloitteisesti avustamaan uutisoinnissa. Työnjako kolmen mantereen välillä tapahtui Skypen chatissä.

– Oikeastaan ensimmäisen työnjaon jälkeen ei tarvinnut muuta juuri hioa. Se on hieno tunne, kun kollegoiden kanssa ”ryhmäaivo” pelaa niin hyvin, että vaikka ollaan kolmella mantereella, edetään samassa tahdissa ja samoja linjoja, Sydneyssä tapahtumista uutisoinut Salla Salmela summaa.

Salla Salmela. Kuva: Pekka Sakki / Lehtikuva

Suomessa toimittaja soitteli asiantuntijahaastatteluja ja kommentteja Pariisista, kun samaan aikaan Bostonissa toimittaja tavoitteli UM:ää ja ranskantaitoisena seuloi paikallismediaa. Sydneyssä toimittajat naputtivat pikauutisia toinen toisensa perään STT:n uutislinjalle ja tekstiviestipalveluun. Samalla he huolehtivat uutisten päivittämisestä STT:n Nettiuutisiin. Suurimmat käänteet noteerattiin myös uutistoimiston some-kanavissa.

– Ei siinä ensimmäisen, eikä oikein varmaan vielä toisenkaan vuoron aikana ehtinyt juuri ajatella tai tunnustella, että ”mitä ajatuksia tämä herättää” – oli niin kiire itse uutisen kanssa. Näissä tilanteissa sitä käy jotenkin automaattivaihteella ja keskittyy työhönsä. Isojen tragedioiden kohdalla se on jopa helpompaakin. Toimittajan roolissa sitä ainakin tietää, mitä tällaisessa tilanteessa tehdään. Tunnereaktio saapui päiviä jäljessä, Salmela toteaa.

 

Salla Salmela ja Maria Rosvall Twitterissä: 

Salla Salmela @salmelasalla

Maria Rosvall  @mariarosvall