Avatar photo

29. lokakuuta 2020

Tutustu ainakin näihin – STT:n vinkit tekoälystä ja journalismista kiinnostuneelle

Tekoälyn hyödyntämisestä journalismissa puhutaan nyt paljon. Sitä sivutaan seminaariesityksissä ja alan lehtien artikkeleissa. Mutta mistä on oikeastaan kysymys? Keräsimme blogi-, podcast- ja kirjavinkit aiheeseen syventymistä varten.

Suomenkielisiä yleisesityksiä aiheesta on vaikea löytää. Saatavilla on esimerkkejä tekoälyn hyödyntämisestä tietyssä journalistisen prosessin osassa, mutta aihepiiriä koostavat artikkelit, podcastit ja kirjat ovat pääosin englanniksi.

1. Verkkosivut ja blogit

Hyvää perustietoa tekoälyn hyödyntämisestä journalismin tekemisessä ja jakelussa löytyy mm. Maailman talousfoorumin artikkelista. Artikkelissa avataan myös tekoälyn ja suurten datamassojen hyödyntämiseen liittyviä haasteita.

Echobox Insights on koostanut blogitekstiksi kolme keskeistä ja tuoretta raporttia tekoälystä ja journalismista. Blogissa esitellään keskeisiä havaintoja näistä raporteista, joten itse raportteja ei tarvitse välttämättä kahlata läpi.

London School of Economics ylläpitää journalismiin ja tekoälyyn keskittyvää verkkopalvelua. Sivustolla on paljon esimerkkitapauksia, haastatteluja, tutkimustietoja ja kommenttitekstejä aiheesta. LSE tekee myös omaa tutkimusta aiheesta, ja heillä on ohjelmia ja projekteja, joissa myös mediayritykset ovat mukana.

2. Podcastit

Uutismedian liiton Tekoäly toimittajan työkaluna -podcast valaisee tekoälyn ja automaation hyödyntämistä journalismissa peräti kymmenen jakson verran. Erilaisten vieraiden kanssa käsitellään aihetta monesta suunnasta. (Vinkki lisätty blogitekstin julkaisemisen jälkeen, koska kyseinen podcast julkaistiin vasta myöhemmin.)

Nicholas Diakopoulos on yksi uutisautomaation pioneereista. DataJournalism.comin podcastissa hän käy monipuolisesti läpi automaation ja tekoälyn vaikutuksia journalismiin ja sen tekemiseen.

Vaikka Talk Python To Me on yhteen ohjelmointikieleen keskittyvä podcasta, journalismiin ja tekoälyyn keskittyvä jakso ei sisällä lähes lainkaan teknistä puhetta. Jaksossa käydään aihetta läpi yleistajuisesti ja havainnollistavien esimerkkien kautta.

Seuraava ei ole podcast, mutta ääntä sisältävänä ohjelmana istunee tämän otsikon alle. Se on erityisen kiinnostava, koska se on suomeksi ja kertoo suomalaisen median näkökulmista. Yleisradion ja Helsingin Sanomien asiantuntijat keskustelivat Ylen aamussa tammikuussa tekoälystä toimituksissa:

3. Kirjat

Journalismin ja tekoälyn suhteesta on kirjoja vielä hyvin vähän ja niiden saatavuus Suomessa on heikko. Tähän listatut kirjat ovat saatavilla Amazonista sekä Kindle-sovellukselle että fyysisinä kirjoina.

Francesco Marconi:
Newsmakers: Artificial Intelligence and the Future of Journalism

Marconi on työskennellyt journalismin ja tekoälyn parissa vetäessään näihin keskittyviä yksiköitä ja projekteja niin uutistoimisto AP:lla kuin Wall Street Journalissakin. Marconi avaa kirjassaan tekoälyn mahdollisuuksia ja muutosta, jonka uudet teknologiat väistämättä tuovat uutistoimituksiin.

Nicholas Diakopoulos:
Automating the News: How Algorithms are Rewriting the Media

Podcastien kohdalla mainitun Diakopouloksen kirja pohjautuu tutkimuskirjallisuuden lisäksi 63 media-alan ammattilaisen haastatteluun. Näiden pohjalta Diakopoulos käsittelee useita aiheeseen liittyviä teemoja, kuten automaattista sisällöntuotantoa, datan louhintaa ja algoritmien hyödyntämistä sisällön jakelussa.