Avatar photo

13. joulukuuta 2017

STT sukeltaa tekoälyn maailmaan – U-Bot-robotin kehitykseen merkittävä rahoitus

STT yhteistyökumppaneineen rakentaa tekoälyä ja koneoppimista hyödyntävän uutisrobotin. U-Botiksi kutsuttava robotti tuottaa uutistekstiä automaattisesti sille annettuun dataan ja aiempiin uutisteksteihin perustuen. Projekti saa Googlen DNI-innovaatiorahoituksesta tukea 220 000 euroa.

– Uutisrobotiikan tavoitteena on siirtää manuaalista työtä ihmiseltä koneelle. Tässä projektissa siirrämme uutisten kirjoittamisen lisäksi koneen tehtäväksi myös robotin käyttämien tekstipohjien luomisen, kertoo STT:n uutiskehittäjä Maija Paikkala.

Uutisrobotin rakentamisessa sovelletaan niin kutsuttuja syviä neuroverkkoja uutistekstien automaattiseen kirjoittamiseen.

– Nykyiset uutisrobotit perustuvat käsin kirjoitettuihin tekstipohjiin, jotka ovat työläitä tuottaa ja samalla myös toistuvia. Modernin tekoälyn avulla toivomme kehittävämme monipuolisempaa uutistekstiä tehokkaammin.

Apuna kieliteknologian ammattilaisia

Valkoinen robottikäsi asettelee hammasratasta paikoilleen, piirroskuva.

Westend61 / Lehtikuva / Anna Huber

.

STT:n kumppaneina projektissa ovat Turun yliopiston TurkuNLP-kieliteknologiaryhmä sekä teknologiayritys Namia, joka on erikoistunut tekoälyyn perustuviin palveluihin. Projekti on kaksivuotinen, mutta se tulee jo matkan varrella tuottamaan uutisia STT:n uutispalveluihin.

– Olemme panostaneet erityisesti suomen kielen teknologiaan, ja tämä projekti on erinomainen mahdollisuus soveltaa perustutkimuksemme tuloksia haastavaan ongelmaan, kertovat Turun kieliteknologiaryhmän tutkija Jenna Kanerva ja apulaisprofessori Filip Ginter.

Namian toimitusjohtaja Niko Myllysen mukaan yhteistyössä yhdistyvät vahva osaaminen kieliteknologiasta, uutistoiminnasta ja digipalveluista.

– Olemme tehneet useita onnistuneita projekteja STT:n kanssa. Nyt alkava projekti on luonteva jatkumo niille, Myllynen sanoo.

Google innovaatiotuki vauhdittanut jo useita STT:n projekteja

STT on aiemmin saanut Googlen innovaatiotukea uutisseurannan automatisointiin. Käynnissä olevassa projektissa rakennetaan Pikkulintu-nimistä työkalua verkkosivujen seurantaan, ja myös tässä projektissa STT:n teknologiakumppanina on Namia. Ensimmäinen prototyyppiversio Pikkulinnusta on jo käytössä STT:n toimituksessa.

Lisäksi STT on mukana kansainvälisessä yhteistyöprojektissa, jossa uutistoimistot rakentavat Googlen rahoituksen avulla järjestelmän urheilutulosten käsittelyyn.

Mistä on kysymys uutisrobotiikassa?

Mitä hyötyjä uutisrobotiikasta voi olla?

Lue STT:n tiedote U-Bot-projektista täältä