Avatar photo

8. huhtikuuta 2025

Luotettavuus ja tasapuolisuus kulkevat käsi kädessä

Nelikenttäkuvaajan on tulosten pohjalta laatinut EVAn viestintäpäällikkö Mikko Laakso.

Suomalaiset luottavat kotimaiseen mediaan aiempaa enemmän. Näin Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA tiivisti tilaamansa kyselytutkimuksen keskeisen annin, kun tulokset julkistettiin pari viikkoa sitten.

Päähavaintoa voidaan pitää erittäin myönteisenä näinä turbulentteina aikoina. Toisaalta yhteiskunnan polarisoituminen näkyy tuloksissa selvästi, kun tarkastellaan puolueiden äänestäjäryhmien välisiä eroja.

Suomen Tietotoimiston kannalta kyselyn tulokset olivat joka tapauksessa ilahduttavia. Vastaajat pitivät STT:tä Suomen tasapuolisimpana mediana, ja luotettavuudenkin osalta STT nousi kärkeen Ylen kanssa.*

Itsekriittisyys yksi työvälineistä

Luotettavuus on STT:n neljästä arvosta keskeisin. EVAn kyselyn tulokset kertovatkin siitä, että STT on onnistunut toteuttamaan toimituspolitiikkaansa käytännössä, vastaava päätoimittaja Minna Holopainen sanoo.

Haluamme STT:ssä tehdä uutistyötä niin, että kaikki sekä Suomessa että muualla voivat luottaa siihen, omasta katsontakannastaan riippumatta.

Holopaisen mukaan tasapuolisuus on uutistoimistolle samalla tavalla perustavanlaatuinen arvo kuin luotettavuus. Uutistoimisto ei näet valitse kohdeyleisöään tai levikkialuettaan vaan sisältönsä ja lähteensä.

Koska uutisemme on suunnattu kaikille, meidän tulee kyetä tarkastelemaan asioita eri näkökulmista ja suhtautumaan niihin tarpeen mukaan kriittisesti riippumatta siitä, mitä mieltä itse olemme.

Yhteistä ymmärrystä tavoitellen

Holopaisen mukaan tasapuolisuuteen pyrkivällä journalismilla on yhteiskunnassa ensiarvoisen tärkeä tehtävä, koska ilman sitä menetetään yhteinen käsitys todellisuudesta. Yhdysvaltain esimerkki osoittaa, miten syvä kahtiajako voi kohdata kansakuntaa, jossa poliittiset todellisuudet ovat eriytyneet kauas toisistaan.

STT:ssä pyrimme journalistisella työllämme tasapainottamaan emmekä eskaloimaan vastaavaa kehityskulkua.

STT:n toiminta nojaa demokratiaan ja oikeusvaltioon, joita molempia haastetaan juuri nyt sekä Suomessa että kansainvälisesti. Siitäkin huolimatta uutistoimistossa yritetään muistaa sitä yleisöä, joka ajattelee asioista eri tavalla. On myös tärkeää seurata kaikissa eri arvomaailmoissa koettua luottamusta STT:hen, Holopainen sanoo.

Kun uutistyötä perustellaan punnituilla faktoilla ja yritetään tosissaan ymmärtää eri ilmiöitä, se puhuttelee eri arvomaailmoja tunnustavia ihmisiä ja auttaa rakentamaan luottamusta journalismiin.

Perustaa rakennettu vuosikaudet

Holopaisen mukaan suomalaisten mielikuvat STT:n luotettavuudesta ja tasapuolisuudesta vaativat uutistoimitukselta onnistumista päivästä ja viikosta toiseen. Ei olekaan yllättävää, että STT:n uutisointi on katsottu luotettavaksi myös esimerkiksi Kunnallisalan kehittämissäätiön aiemmissa tutkimuksissa. Luotettavuutta ovat arvioineet erikseen kansalaiset ja kaupunkien sekä kuntien valtuutetut.

Holopainen kiitteleekin nykyisten alaistensa lisäksi myös aiempia STT-sukupolvia, jotka ovat valaneet perustan yleisön tuntemalle luottamukselle.

Hyvä maine syntyy vain pitkäjänteisellä ja johdonmukaisella työllä, mutta se pitää lunastaa uudelleen joka päivä.

* Yle ja STT vaihtavat luotettavuustuloksissa paikkaa sen mukaan, miten ne lasketaan. Laskentatapoja on kolme:

Kuinka suuri osuus kaikista vastaajasta katsoo ao. median antavan hyvin tai melko totuudenmukaisen kuvan maailmasta? Tällä asteikolla Yle päihittää STT:n 7 prosenttiyksiköllä (76 % – 69 %; merkittävänä tekijänä se, että 98 % vastaajista tuntee Ylen, mutta vain 84 % STT:n)

Mikä on ao. medialle annettujen luotettavuusarvosanojen keskiarvo? Tällä asteikolla STT päihittää Ylen hienoisesti, koska uutistoimistoa kohtaan tunnetaan selvästi vähemmän epäluottamusta.

Kuinka suuri osuus ao. median tuntevista vastaajista katsoo sen antavan hyvin tai melko totuudenmukaisen kuva maailmasta? Kun ”EOS-vastaajat” suodatetaan tuloksista pois, STT päihittää Ylen merkitsevästi.