Tyylikirjan valikko

 • Tyylikirja
 • Yleistä
 • Ideasta jutuksi
 • Viivasta loppuversioon
 • Jutun kieli ja sisältö
 • Kuvitus
 • Nimiohje
 • Sanastot
 • Toimittajan etiikka ja juridiikka
 • Moderointi
 • Käsittelevä editointi

  Käsittelijä arvioi, onko kirjoittaja valinnut juttuun oikeat asiat.

  VARMISTA, ETTÄ JUTUSSA KERROTAAN OLENNAISET TIEDOT, ESIMERKIKSI RIITTÄVÄSTI TAUSTAA. TARKASTELE MYÖS SITÄ, ONKO JUTUSSA JOTAIN SIIHEN KUULUMATONTA ASIAA. KARSI TOISTOA.

  Käsittelijän kuuluu tuntea, miten jutuissa voidaan hyödyntää erilaisia rakenteita. Onnistunut rakenne jäsentää sisällön kiinnostavaksi lukukokemukseksi.

  TARKISTA, ETTÄ RAKENNE ON JOHDONMUKAINEN JA SAA LUKEMAAN JUTUN ALUSTA LOPPUUN. MUISTA KÄSITELLÄ MYÖS OTSIKKO. SE UNOHTUU HELPOSTI. PALAA TARVITTAESSA SIIHEN TAKAISIN VIELÄ KÄSITELTYÄSI KOKO JUTUN.

  Otsikoinnista on erilliset ohjeet luvussa Hyvä otsikko. Lukija päättää kärjen perusteella, lukeeko jutun vai ei. Jos aloitus ei houkuttele jatkamaan pitemmälle, loppuosan kiinnostavat osat jäävät lukematta.

  TUTKI KRIITTISESTI JUTUN KÄRKEÄ. MIETI, OLISIKO JUTUSSA AINEKSIA KIINNOSTAVAMPAAN ALOITUKSEEN.

  Aiheesta tiedottaneen organisaation näkökulma ja sananvalinnat painottuvat helposti yleisön kannalta tärkeiden tai kiinnostavien asioiden kustannuksella.

  VARMISTA, ETTÄ JUTTU ON KIRJOITETTU TAVALLISEN LUKIJAN NÄKÖKULMASTA.

  …työllisti pelastuslaitoksia
  …merivartiosto pelasti

  po. Mitä tapahtui?
  Mistä ongelmat aiheutuivat?
  Kuka joutui vaikeuksiin?

  Käsittelijän kuuluu epäillä kaikkea, etenkin nimiä, lukuja ja liian lupaavilta tuntuvia tietoja. Hänen ei välttämättä tarvitse itse selvittää tietojen oikeellisuutta, vaan tärkeintä on kertoa epäilystä kirjoittajalle ja mahdollisesti myös uutispäällikölle.

  JOS VÄHÄNKIN EPÄILET ASIATIETOJEN TODENMUKAISUUTTA TAI NIMIEN OIKEELLISUUTTA, TARKISTA ASIA TAI PYYDÄ KIRJOITTAJAA TARKISTAMAAN SE.

  Käsittelijän velvollisuutena on puuttua myös sellaisiin kohtiin, jotka sisältävät asenteellisuutta tai aliarvioivat lukijaa.

  POISTA LATTEUDET, PERUSTEETTOMAT YLEISTYKSET, KRITIIKITTÖMYYS, ASENTEELLISUUS JA ITSESTÄÄNSELVYYDET.

  Käsittelyyn kuuluvat myös tyyliasiat. Esimerkiksi arkikieli sopii harvoin uutisjuttuun, eikä tyyli voi muuttua kesken jutun – paitsi jos kyse on tietoisesta tyylikeinosta.

  POISTA TYYLIRIKOT. TEE KUITENKIN VAIN SELLAISIA MUUTOKSIA, JOTKA PYSTYT PERUSTELEMAAN. JOS OLET EPÄVARMA, KESKUSTELE MUIDEN KÄSITTELIJÖIDEN TAI UUTISPÄÄLLIKÖN KANSSA.

  Oikeakielisyyden ja oikeinkirjoituksen tarkistaminen on vain pieni osa käsittelijän työtä, mutta usein näkyvin. Käsittelijän on jatkuvasti päivitettävä tietojaan oikeakielisyydestä.

  VARMISTA, ETTÄ JUTUSSA EI OLE KIELIVIRHEITÄ JA ETTÄ SE NOUDATTAA STT:N KIELENHUOLLON LINJAUKSIA.

  Katso Tyylikirjan luvut Kielenhuollosta ja Sanastot.

  Kun juttu vaatii paljon editointia tai siinä on paljon virheitä, saattaa niitä jäädä helpommin myös lopulliseen juttuun.

  KUN MAHDOLLISTA, PYYDÄ TOISTA KÄSITTELIJÄÄ LUKEMAAN PALJON KÄSITTELYÄ VAATINUT JUTTU VIELÄ KERRAN.

  Edellinen
  Käsittelemättömät jutut
  Käsittely ei koske urheilutuloksia, ravituloksia, tv-ohjelmia eikä ylennys-,...
  Seuraava
  Käsittelijän oikeudet ja velvollisuudet
  Käsittelijä edustaa aina ennen muuta lukijaa tai kuulijaa...