Tyylikirjan valikko

 • Tyylikirja
 • Yleistä
 • Ideasta jutuksi
 • Viivasta loppuversioon
 • Jutun kieli ja sisältö
 • Kuvitus
 • Nimiohje
 • Sanastot
 • Toimittajan etiikka ja juridiikka
 • Moderointi
 • Henkilön asema ja tehtävät

  Yhteiskunnallisen vaikuttajan nimeä käytetään sitä herkemmin, mitä suurempaa valtaa hän käyttää. Esimerkiksi kansanedustajan nimi voidaan julkaista helpommin kuin kunnallispoliitikon ja pörssiyhtiön johtajan nimi helpommin kuin pienen yrityksen johtajan. Nimen julkaisuun vaikuttaa se, missä asemassa henkilö on omassa organisaatiossaan.

  Merkitystä on myös sillä, miten läheisesti uutisoitava rikos tai rikosepäily liittyy henkilön asemana tai tehtäviin.

  Soneran teleurkintajutussa toimitusjohtajan, yritysturvallisuusjohtajan, integraatiojohtajin ja viestintä- ja sijoittajasuhteista vastanneen johtajan nimet julkaistiin jo epäilyvaiheessa. Yritysturvallisuusjohtajan alaisten nimet julkaistiin vasta, kun he saivat syytteet.

  Julkaisukynnykseen vaikuttaa myös se, kuinka paljon henkilö on ollut julkisuudessa omasta tahdostaan tai tehtäviensä vuoksi. Yksityisyyden suoja vahvistuu ajan mittaan, jos henkilö on poissa julkisuudesta.

  STT:n tietojen mukaan urheilupiireistä tunnettu lääkäri ja entinen huippupainija N.N.saa syytteen tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kuolemantuottamuksesta.

  Nimen julkaisua syytevaiheessa puolsi toisaalta se, että hänet muistettiin huippu-urheilijana, ja toisaalta se, että hän oli edelleen vastuullisessa tehtävässä edustusurheilijoiden lääkärinä.

  Matti Nykäsen nimeä on käytetty häneen kohdistuneiden rikosepäilyjen uutisoinnissa, koska kyseessä on jopa kansainvälisesti poikkeuksellisen tunnettu urheilija. Lisäksi hän on pysynyt aktiivisesti julkisuudessa viihdetaiteilijana.

  Vähemmän tunnetun urheilijan nimen käyttöön alettaisiin vuosien mittaan suhtautua pidättyväisemmin etenkin, jos hän ei enää myöhemmässä elämässään olisi julkisessa tai vastuullisessa asemassa.

  Julkisuuden henkilöitä on monentasoisia. Niin sanotut salarakkaat ja muut kevyen luokan viihdejulkkikset eivät useinkaan henkilöinä ylitä STT:n uutiskynnystä, joten heidän nimensä julkaisua harkitaan yleensä samoin perustein kuin tavallisten ihmisten. Nimen käytöstä päätettäessä otetaan kuitenkin huomioon, miten tunnettuja he ovat ja mistä syystä.

  Paloittelusurmasta syytetyn naisen nimi julkaistiin vasta, kun hänet oli tuomittu Tampereen käräjäoikeudessa murhasta elinkautiseen vankeuteen. Nimi tuli joissain medioissa esille jo aiemmin, koska hän oli entinen viihdejulkkis Gladiaattorit-ohjelmasta.
  Tunnettu jalkapalloilija tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa pieniin sakkoihin ajoneuvon luovuttamisesta juopuneelle. Nimi julkaistiin, koska kyseessä oli tunnettu suomalaisurheilija, jonka uraa myös STT seuraa.

  Edellinen
  Henkilön teot
  Mitä törkeämpi tai vaikutuksiltaan vakavampi rikos on, sitä...
  Seuraava
  Nimen käyttö rikosasian käsittelyn eri vaiheissa
  Nimen julkaisemisessa ollaan sitä varovaisempia, mitä aikaisemmassa vaiheessa...