Tyylikirjan valikko

  • Tyylikirja
  • Yleistä
  • Ideasta jutuksi
  • Viivasta loppuversioon
  • Jutun kieli ja sisältö
  • Kuvitus
  • Nimiohje
  • Sanastot
  • Toimittajan etiikka ja juridiikka
  • Moderointi
  • Yritysten nimet

    Liiketoiminta on luonteeltaan julkista toimintaa. Yrityksen nimi julkaistaan jutussa yleensä aina, kun sillä on uutisarvoa. Tämä tarkoittaa, että STT julkaisee yrityksen nimen haitallisessakin asiassa, jos sillä on lukijalle merkitystä.

    Näin on esimerkiksi silloin, kun yritystä (eli yleensä sen vastuuhenkilöitä) epäillään rikoksesta: nimen julkaisu puoltaa paikkaansa, koska rikosepäilyllä voi olla vaikutuksia niin kuluttajiin kuin yrityksen liikekumppaneihinkin.

    Kansainväliseen nuorisovaihtoon erikoistunut yritys mainittiin jutussa nimellä, kun poliisi alkoi tutkia ulkomaalaisten opiskelijoiden huonoa kohtelua. Yritys järjesti Suomeen satoja opiskelijoita vuosittain.

    Nimi kerrotaan rikosepäilyssä sitä herkemmin, mitä merkittävämpi yritys on. Pörssiyhtiöistä kirjoittaessasi käytä aina yrityksen nimeä.

    Hissiyhtiö Kone mainittiin jo siinä vaiheessa, kun sen pääjohtajaa epäiltiin pörssirikoksesta. Epäily ei johtanut syytteeseen.

    Rikosepäilystä uutisoiminen niin, että yrityksen nimi kerrotaan tai yritys on helposti yksilöitävissä, voi vaikeuttaa yrityksen toimintaa. Yritys ei voi olla kunnianloukkausrikoksen kohteena, mutta yritykselle huolimattomuudella aiheutettu taloudellinen vahinko voidaan tuomita korvattavaksi teon rangaistavuudesta riippumatta, jos korvaamiseen on erittäin painavat syyt. Korvaussummat voivat olla huomattavia.

    Joskus yritykseen kohdistuvat väitteet voivat myös loukata sen toiminnasta vastaavan henkilön kunniaa. Uutisoinnissa tulee siksi noudattaa erityistä tarkkuutta. Varmista aina, että myös yrityksiin kohdistuvien kielteisten uutisten tueksi on näyttöä tai että tiedonlähteet ovat yksilöitävissä.

    Tuntemattomien yritysten nimiä ei välttämättä epäilyvaiheessa laiteta juttuun. Jollei suuri yleisö tunne yritystä, nimellä ei välttämättä ole merkitystä uutisen vastaanottajalle.

    Useilla musiikkia ja elokuvia internetissä kauppaavilla yrityksillä on käytössään ohjelma, jota poliisi epäilee laittomaksi kopioksi. Ohjelman avulla voi ostaa verkosta musiikkikappaleita tai elokuvia ja ladata niitä omalle tietokoneelle. Espoon poliisi epäilee, että ohjelman firmoille myynyt espoolainen ohjelmistoyritys on kopioinut tuotteen sen varsinaiselta kehittäjältä.

    Joskus nimi on jo epäilyvaiheessa kerrottava siksi, etteivät muut saman alan yritykset leimautuisi.

    Turkulaisravintolan epäiltiin käyttäneen ruuanvalmistukseen jäteastiasta otettuja elintarvikkeita. Ravintolan nimi päätettiin kertoa, koska kohu oli vaikuttanut useiden samalla alueella sijaitsevien ravintoloiden asiakasmääriin.

    Nimen julkaisun kynnys madaltuu, jos yritys (vastuuhenkilöt) saa syytteen. Alhaisimmillaan se on langettavan tuomion jälkeen.

    Monesti yrityksen nimi kerrotaan jutussa yksinkertaisesti siksi, että juttua ei tehtäisi, jos se ei koskettaisi tiettyä yritystä.

    Pörssiyhtiö Stockmann on tuomittu suuriin korvauksiin laittomasta irtisanomisesta. Yhtiö joutuu maksamaan pari vuotta sitten erottamalleen naiselle noin 54 000 euroa.

    Edellinen
    Laillisuusvalvonta
    Käytä moitteiden saaneiden virkamiesten nimiä kirjoittaessasi esimerkiksi eduskunnan...
    Seuraava
    Sanastot
    Uutiskieli on yleiskieltä. Monissa asioissa tarvitaan kuitenkin myös...