Tyylikirjan valikko

 • Tyylikirja
 • Yleistä
 • Ideasta jutuksi
 • Viivasta loppuversioon
 • Jutun kieli ja sisältö
 • Kuvitus
 • Nimiohje
 • Sanastot
 • Toimittajan etiikka ja juridiikka
 • Moderointi
 • Poikkeukselliset haastattelutilanteet

  Toimittajat joutuvat usein työskentelemään yllättävissä ja hyvinkin järkyttävissä tilanteissa. Tällöin on kuitenkin kyse myös merkittävistä uutisista, joista median tehtävänä on välittää mahdollisimman nopeasti ja luotettavasti tietoa yleisölle. Työ edellyttää silloin poikkeuksellisen paljon ammattitaitoa ja inhimillisyyttä.

  OLE ERITYISEN HIENOTUNTEINEN JA HARKITSEVA, KUN LÄHESTYT ASIANOSAISIA TAI SILMINNÄKIJÖITÄ JÄRKYTTÄVISSÄ UUTISTILANTEISSA.

  VARMISTA, ETTÄ HE YMMÄRTÄVÄT, KUKA OLET JA MIHIN TARKOITUKSEEN TIETOJA TAI HAASTATTELUA KÄYTÄT. KYSY, OVATKO HE HALUKKAITA VASTAAMAAN KYSYMYKSIISI.

  MUISTA LÄHDEKRITIIKKI. PYRI TARKISTAMAAN TIEDOT USEISTA LÄHTEISTÄ, SILLÄ JÄRKYTYS VOI VÄHENTÄÄ KERTOMUSTEN LUOTETTAVUUTTA.

  ANNA AINA YHTEYSTIETOSI, ESIMERKIKSI KÄYNTIKORTTISI, KRIISITILANTEESSA HAASTATTELEMILLESI IHMISILLE. PYYDÄ MYÖS HEIDÄN YHTEYSTIETOJAAN.

  ÄLÄ HAASTATTELE IHMISIÄ, JOTKA OVAT SELVÄSTI JÄRKYTYKSESTÄ POISSA TOLALTAAN, JOS SE ON TIEDONHANKINNAN KANNALTA SUINKIN MAHDOLLISTA.

  Poikkeuksen voivat muodostaa henkilöt, jotka ovat työnsä vuoksi vastuussa tilanteesta. Heidänkin sijastaan voi olla viisaampaa haastatella heidän kollegoitaan tai esimiehiään, jos se vain on mahdollista. Jos paikalla on kriisityöntekijöitä tai terveysalan ammattilaisia, yritä saada heidän apuaan haastatteluun valmiin ja kykenevän henkilön löytämiseksi.

  KESKITY TIETOJEN JA TAPAHTUMANKUVAUSTEN HANKKIMISEEN. ÄLÄ UTELE ASIANOSAISTEN, SILMINNÄKIJÖIDEN TAI PELASTUSTYÖNTEKIJÖIDEN TUNTEITA.

  Asiantuntijoiden mukaan tunteiden tarpeeton selvittely äkillisessä traumatilanteessa voi huomattavasti vaikeuttaa toipumista. Tapahtumien traagisuuden voit välittää jutussasi muillakin keinoin ja kommentteja järkytyksestä tai muista tunteista voit saada myös asiaa etäämmältä seuranneilta, esimerkiksi paikkakuntalaisilta. Joissain kriisitilanteissa tiedon hankkiminen voi myös vaatia alaikäisten silminnäkijöiden haastattelemista.

  HAASTATTELE ENSISIJAISESTI NIITÄ LAPSIA TAI NUORIA, JOTKA OVAT HUOLTAJAN TAI MUUN TUTUN AIKUISEN SEURASSA. KERRO ENSIN, KUKA OLET, JA KYSY LUPA.

  PYYDÄ MUILTA MAHDOLLISILTA HAASTATELTAVILTA HUOLTAJIEN YHTEYSTIETOJA JA OTA YHTEYTTÄ NÄIHIN. JOLLEI TÄMÄ ONNISTU, TEE TILANTEEN NIIN VAATIESSA HAASTATTELU, MUTTA KÄYTÄ TIETOJA VAIN NIMETTÖMÄSTI TAI TAUSTATIETOINA.

  …koulun 7. luokan oppilaat kertoivat…

  ÄLÄ JULKAISE KUVAA TAI VIDEOTA ALAIKÄISEN HAASTATTELUSTA KRIISITILANTEESTA, JOLLET OLE SAANUT SIIHEN HUOLTAJAN TAI MUUN LÄHEISEN AIKUISEN LUPAA.

  ÄLÄ SOITA LÄHIOMAISENSA MENETTÄNEILLE. JOS NÄIN EREHDYKSESSÄ KÄY, MUISTA PYYTÄÄ ANTEEKSI JA ESITÄ SURUNVALITTELUSI.

  ETSI KUOLINUUTISTEN VAHVISTAMISEEN MUU LUOTETTAVA LÄHDE: TYÖNANTAJA, KOLLEGA TAI VIRANOMAINEN.

  Tarvittaessa voit kuitenkin ottaa yhteyttä lähipiiriin, mutta mieluummin ystäviin kuin omaisiin, mieluummin esimerkiksi aikuisiin sisaruksiin tai lapsiin kuin leskeen.

  OLE ASIALLINEN JA MYÖTÄTUNTOINEN. MUISTA, ETTÄ EDUSTAT AINA STT:TÄ.

  Edellinen
  Haastattelujen tarkistaminen
  Haastateltava saa halutessaan tarkistaa lausumansa ennen jutun julkaisua,...
  Seuraava
  Journalistin ohjeet
  Journalistin ohjeet toimivat joukkoviestinnän itsesääntelyn perustana Suomessa. Ohjeisiin...