Tyylikirjan valikko

  • Tyylikirja
  • Yleistä
  • Ideasta jutuksi
  • Viivasta loppuversioon
  • Jutun kieli ja sisältö
  • Kuvitus
  • Nimiohje
  • Sanastot
  • Toimittajan etiikka ja juridiikka
  • Moderointi
  • Yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen

    Yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen on määritelty rikoslain 24 luvun 8 pykälässä. Se rajaa vallankäyttäjien yksityisyyden suojan kapeammaksi silloin, kun tiedot voivat vaikuttaa heidän toimintansa arviointiin ja asia on yhteiskunnallisesti merkittävä.

    8 § Yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen

    Joka oikeudettomasti
    1) joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai
    2) muuten toimittamalla lukuisten ihmisten saataville
    esittää toisen yksityiselämästä tiedon, vihjauksen tai kuvan siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, on tuomittava yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

    Yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä ei pidetä sellaisen yksityiselämää koskevan tiedon, vihjauksen tai kuvan esittämistä politiikassa, elinkeinoelämässä tai julkisessa virassa tai tehtävässä taikka näihin rinnastettavassa tehtävässä toimivasta, joka voi vaikuttaa tämän toiminnan arviointiin mainitussa tehtävässä, jos esittäminen on tarpeen yhteiskunnallisesti merkittävän asian käsittelemiseksi.

    Säännöksessä säädetään rangaistavaksi sinällään totuudenmukaisten yksityiselämää koskevien tietojen levittäminen, jos se voi aiheuttaa vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa. Yksityiselämän piiriin kuuluvat yleensä esimerkiksi perhe-elämää, ihmissuhteita ja terveydentilaa koskevat tiedot. Esimerkiksi merkittävän vallankäyttäjän terveydentilaa koskeva tieto voi silti olla perusteltua julkaista, jos se voi vaikuttaa hänen toimintansa arviointiin. Jos asianomainen on suostunut yksityiselämäänsä koskevan tiedon levittämiseen, sen saa julkaista.

    Jos juttuun liittyy useita osapuolia ja sen levittäminen ilman suostumusta on kiellettyä, suostumus tulee saada kaikilta osallisilta. Alaikäisiä koskevissa asioissa suostumus on syytä kysyä myös vanhemmilta.

    MUISTA AINA HARKITA TIETOJEN JULKAISEMISTA MYÖS JOURNALISTIN OHJEIDEN SEKÄ STT:N OMIEN OHJEIDEN KANNALTA ASIANOSAISTEN OMASTA SUOSTUMUKSESTA HUOLIMATTA.

    Vaikka yksityiselämää koskevan tiedon levittäminen aiheuttaisi laissa tarkoitettua vahinkoa, tieto voidaan ilman suostumustakin julkaista, jos sillä on vaikutusta laissa tarkoitetun vallankäyttäjän tai vastaavan julkisessa tehtävässä toimivan henkilön toiminnan arviointiin ja tiedon esittämisellä on yhteiskunnallista merkitystä.

    Edellinen
    Journalistin oikeudellinen vastuu
    Suomessa lainsäädäntö takaa sananvapauden. Se tarkoittaa sekä oikeutta...
    Seuraava
    Vastuu julkaistusta jutusta
    Sananvapauslain mukaan päätoimittajan (vastaava toimittaja) tehtävänä on johtaa...