Tyylikirjan valikko

  • Tyylikirja
  • Yleistä
  • Toimittajan etiikka ja juridiikka
  • Ideasta jutuksi
  • Viivasta loppuversioon
  • Jutun kieli ja sisältö
  • Kuvitus
  • Nimiohje
  • Sanastot
  • Moderointi
  • Toistuvan oman grafiikan tuotanto
  • Oikeustermit

    Alentuneesti tai alentuneesti syyntakeinen = Tekijä ei ole täysin ymmärtänyt tekoaan. Rangaistusta kevennetään verrattuna siihen, että hän olisi ollut täydessä ymmärryksessä.

    Asianomistaja = Uhri tai joku, jota on teolla loukattu (esimerkiksi murhatun omainen).

    Asianosainen = Henkilö, jonka nimissä oikeutta käydään (kantaja, vastaaja tai asianomistaja).

    Ehdonalainen vapaus = Vanki vapautetaan koeajaksi ennen rangaistusajan loppua.

    Ehdollinen vankeusrangaistus = Tuomion täytäntöönpano riippuu rangaistavan käytöksestä määräaikana

    Ennakkopäätös = Korkeimman oikeuden päätös, joka linjaa periaatteellisesti merkittävää asiaa. Kaikki KKO:n päätökset eivät ole ennakkopäätöksiä.

    Ennakkoratkaisu (eurooppaoikeudessa)= Ylimmät kotimaiset tuomioistuimet voivat pyytää ennakkoratkaisua EU-tuomioistuimelta unionin oikeuden tulkinnasta tai lainvoimaisuudesta ennen kuin antavat oman päätöksensä asiassa.

    Ennakkoratkaisu (vero-oikeudessa) = Monista verokysymyksistä voi saada Verohallinnolta etukäteen sitovan päätöksen siitä, millaisia veroseuraamuksia yksittäisessä asiassa aiheutuu.

    Epäilty = Rikosjutuissa henkilö, jota rikosta tutkiva viranomainen epäilee syylliseksi rikokseen. Vaikka poliisi (tai muu viranomainen) pitäisi syyllisyyttä varmana, jutussa pitää useimmiten puhua epäillystä. Poikkeuksia ovat tilanteet, joissa epäilty on tunnustanut rikoksen ja syyllisyys vaikuttaa muutenkin selvältä. Silloin myös jutusta pitää ilmetä, mihin käsitys perustuu. Ketään ei voi sanoa epäillyksi, jollei poliisi ole aloittanut esitutkintaa vaan vasta selvittelee, onko syytä epäillä rikosta.

    Esitutkinta = Koko tutkinta, jossa poliisi tutkii mahdollista rikosta. Ennen esitutkintaa poliisi voi selvitellä, ylittyykö tutkintakynnys. Kun esitutkinta on aloitettu, poliisi on määritellyt epäillylle rikokselle rikosnimikkeen, tekoajan ja -paikan, usein myös epäillyt. Kaikkia tutkintaan liittyviä henkilöitä kuullaan silloin joko epäiltyinä tai todistajina.

    Haastehakemus = Kirjelmä, jossa syyttäjä kertoo, ketä syytetään mistäkin rikoksesta. Paperi lähetetään syytetyille ja heidät haastetaan näin oikeuteen.

    Kansliatuomio = Tuomio, joka annetaan oikeuden kansliasta. Osa tuomioista luetaan suoraan salissa heti oikeudenkäynnin jälkeen, mutta kansliatuomio voi tulla viikon, kahden tai jopa kuukauden päästä viimeisestä käsittelypäivästä.

    Kantaja = Riitaprosessissa osapuoli, joka laittaa jutun vireille oikeudessa.

    Kiinniotto = Poliisi voi ottaa rikoksesta epäillyn kiinni. Epäillystä voi sen jälkeen käyttää termiä kiinni otettu.

    Pakkokeinoistunto = Oikeuden istunto, jossa päätetään pakkokeinoista, kuten vangitsemisesta, matkustuskiellosta tai vakuustakavarikosta.

    Pidättäminen = Poliisi voi pidättää kiinni ottamansa rikoksesta epäillyn heti tai viimeistään vuorokauden kuluessa kiinniotosta. Muoto: poliisi pidätti…

    Rikosnimike = Kertoo, mistä rikoksesta täsmälleen on kyse, nimike viittaa johonkin rikoslain kohtaan.

    Ryöstö = toisen henkilön pakottaminen väkivaltaa käyttäen tai sillä uhkaamalla antamaan rahaa tai muuta omaisuutta (vrt. varkaus).

    Syyntakeeton = Tekijä ei ole kyennyt ymmärtämään tekoaan, eikä häntä tuomita rangaistukseen. Yleensä hänet määrätään hoitoon.

    Syyntakeinen = Tekijä on kyennyt ymmärtämään tekonsa, ja hänet voidaan tuomita rangaistukseen normaalisti.

    Syyteharkinta = Esitutkinnan jälkeen poliisi toimittaa aineiston syyttäjälle, joka päättää nostaa syytteen tai jättää syytteen nostamatta.

    Syytetty = Henkilö, jota vastaan syyttäjä on nostanut syytteen rikoksesta. Syytetystä voi puhua sen jälkeen, kun syyttäjä on jättänyt haastehakemuksen oikeudelle.

    Tekninen tarkkailu = Poliisi kuuntelee, katselee tai seuraa epäiltyä teknisin apuvälinein, esimerkiksi kiikarilla, videokameralla tai kuuntelulaitteella.

    Telekuuntelu = Poliisi kuuntelee epäillyn puhelinta tai seuraa sähköpostia ja muita viestejä.

    Televalvonta = Puheluja ei kuunnella eikä viestejä lueta, mutta poliisi tarkkailee, mistä numeroista niitä tulee ja mihin numeroihin niitä lähtee. Lisäksi voidaan seurata laitteiden sijaintitietoja.

    Tuomio = Oikeuden ratkaisu eli oikeuden päätös, jolla syytetty todetaan syyttömäksi tai syylliseksi. Yleiskielessä sana tuomio yksinään ymmärretään kuitenkin ratkaisuksi, jossa syytetty todetaan syylliseksi.

    Tuottamuksellinen = huolimattomuuttaan tai varomattomuuttaan aiheutettu; kannattaa avata tekstissä

    Tuottamuksellisesti = huolimattomuuttaan tai varomattomuuttaan; kannattaa avata tekstissä

    Tutkintavankeus = Ennen tuomiota oikeus voi määrätä epäillyn tutkintavankeuteen poliisin pyynnöstä. Tarkoituksena voi olla esimerkiksi estää rikollisen toiminnan jatkuminen.

    Valmisteluistunto = Ennen pääkäsittelyä oikeus voi päättää valmisteluistunnossa pääkäsittelyn aikataulusta ja muista lähinnä käytännön järjestelyistä.

    Vangita = Käräjäoikeus voi vangita rikoksesta epäillyn, jos katsoo sen tarpeelliseksi. Vangitsemista esittää poliisi. Poliisi ei voi vangita ketään. Muoto: käräjäoikeus vangitsi

    Vangita todennäköisin syin epäiltynä rikoksesta = Oikeuden mukaan on enemmän todennäköistä, että epäily osoittautuu oikeaksi kuin että se osoittautuu vääräksi. Vahvempi kahdesta mahdollisesta tutkintavankeuden perusteesta. Vangita voidaan myös lievemmällä syytä epäillä -perusteella.

    Varkaus = toisen ihmisen omaisuuden ottaminen itselleen luvattomasti ja yleensä salaa (vrt. ryöstö).

    Vastaaja = Rikosjutuissa syytetty, riitajutuissa se, joka oikeuteen on haastettu

    Vuosikirjapäätös = Korkeimman hallinto-oikeuden päätös, joka linjaa periaatteellisesti merkittävää asiaa. KHO antaa myös muita ratkaisuja.

    Edellinen
    Juridisia termejä
    Toimittajien tulee olla erityisen tarkkoja uutisoidessaan oikeusprosesseista tai...
    Seuraava
    Tuomioistuimet
    Euroopan ihmisoikeustuomioistuin EIT Euroopan unionin tuomioistuin (EU-tuomioistuin) hallinto-oikeus...