Tyylikirjan valikko

  • Tyylikirja
  • Yleistä
  • Ideasta jutuksi
  • Viivasta loppuversioon
  • Jutun kieli ja sisältö
  • Kuvitus
  • Nimiohje
  • Sanastot
  • Toimittajan etiikka ja juridiikka
  • Moderointi
  • Toistuvan oman grafiikan tuotanto
  • Haastateltavan oikeudet ja poikkeukselliset haastattelutilanteet

    STT:n toimittajat esittäytyvät haastattelutilanteissa, kertovat tekevänsä juttua STT:lle ja selvittävät, mihin asiayhteyteen se liittyy. Avoimuudesta voidaan tinkiä vain toimituksen johdon luvalla silloin, kun se on ainoa keino saada tärkeitä tietoja. Silloinkin asianosaisille annetaan ennen jutun julkaisua mahdollisuus kommentoida asiaa.

    Kerro journalismin kohteelle, että olet toimittaja, jollei toimituksen johdon kanssa ole erikseen sovittu poikkeuksellisen tiedonhankinnan keinoista. Tee aina selväksi, onko kyse taustakeskustelusta vai haastattelusta. Ilmoita ammattisi myös hankkiessasi tietoja muista lähteistä.

    Poikkeukset ovat mahdollisia, jos yhteiskunnallisesti merkittäviä asioita ei voi muuten selvittää. Sovi poikkeavasta tiedonhankinnasta, kuten salaisesta tai nimettömästä toiminnasta aina etukäteen toimituksen johdon kanssa, jotta voitte yhdessä arvioita käytön perusteita. Poikkeuksellista tiedonhankintaa on myös sellaisen tiedon hyödyntäminen, jota ei ole tarkoitettu journalistille.

    Suoria sitaatteja käytetään STT:n haastatteluissa vain, kun ne ovat sanatarkkoja lukuun ottamatta kielellistä editointia. Haastateltavilla on halutessaan myös oikeus tarkastaa lausuntonsa etukäteen, elleivät aikataulut estä sitä.

    Suostu tarkastuspyyntöön aina kun se mahdollista. Voit myös oma-aloitteisesti tarjota siihen mahdollisuutta. Sovi jo haastattelua tehdessä, milloin lähetät sitaatit tarkastettavaksi ja mihin mennessä sinun on saatava haastateltavalta kuittaus. Jos julkaisuaikataulu ei mielestäsi mahdollista tarkastusta, sovi poikkeuksesta uutispäällikön kanssa.

    Lue lisää: Haastattelujen tarkastaminen.

    STT:n toimittajat pyrkivät aina ottamaan huomioon tilanteen ja toimimaan mahdollisimman hienotunteisesti. Heidän tehtävänsä on kuitenkin hankkia ja välittää luotettavia tietoja yleisölle mahdollisimman nopeasti ja laajasti. Siksi he joutuvat lähestymään esimerkiksi silminnäkijöitä myös traagisissa tilanteissa ja pyytämään heiltä lupaa haastatteluun.

    Jos pyydät esimerkiksi somekanavissa paikalla olevilta ihmisiltä tietoja journalistiseen käyttöön, pyydä samalla, etteivät he tietoja hankkiessaan haittaa pelastustöitä tai muuta turvallisuuden kannalta tärkeää viranomaistoimintaa.

    Lähde ei voi kieltää lausuntojensa käyttöä jälkikäteen, jollei tilanne ole olennaisesti muuttunut haastattelun jälkeen. STT ei myöskään sitoudu käyttämään tietoja pelkästään taustana, jos haastatellulla on velvollisuus kertoa niistä julkisesti.

    Haastateltava ei myöskään voi valita sitä, kuka STT:n toimittaja häntä haastattelee.

    KERRO TOIMITUKSEN JOHDOLLE, JOS KOET, ETTÄ HAASTATELTAVA PYRKII ASIATTOMASTI VAIKUTTAMAAN HAASTATTELUN TEKEMUSEEN, SISÄLTÖÖN TAI SÄVYYN.

    Katso myös
    Journalistin ohjeet
    Poikkeukselliset tiedonhankintamenetelmät
    Omat haastattelut
    Haastattelut, taustakeskustelut ja haastattelumateriaalin säilyttäminen

    SELVITÄ HAASTATTELUN TARKOITUS SITÄ TARKEMMIN, MITÄ VÄHEMMÄN HAASTATELTAVALLA ON KOKEMUSTA MEDIASTA.

    OLE ERITYISEN HUOLELLINEN, JOS HAASTATTELU LIITTYY JÄRKYTTÄVÄÄN TILANTEESEEN TAI HAASTATELTU ON SELVÄSTI HAAVOITTUVASSA ASEMASSA, HYVIN NUORI, HYVIN IÄKÄS TAI HÄNEN VOI OLLA ESIMERKIKSI KIELIVAIKEUKSIEN TAKIA VAIKEA ARVIOIDA KESKUSTELUN TARKOITUSTA. VARMISTA SILLOIN, ETTÄ HÄN TIETÄÄ PUHUVANSA JUTTUA TEKEVÄN TOIMITTAJAN KANSSA.

    Edellinen
    Henkilöt, joilla ei ole julkista roolia
    ÄLÄ JULKAISE TAVALLISTEN KANSALAISTEN KOMMENTTEJA SULJETUISTA KESKUSTELUISTA ILMAN...
    Seuraava
    Lähdesuoja
    Lähdesuoja on lain toimittajalle turvaama oikeus pitää tietolähteet...